На сесия на Общинския съвет във Велинград днес бе гласувана внесената извънредна точка в

...
На сесия на Общинския съвет във Велинград днес бе гласувана внесената извънредна точка в
Коментари Харесай

Отстраниха скандалния управител на МБАЛ Велинград

На сесия на Общинския съвет във Велинград днес бе гласувана внесената изключителна точка в нея – отстраняване на определения преди шест месеца шеф на общинската болница в града доктор Данчо Гурдев. Вносител на точката е кметът на Велинград. Тя бе призната и шефът отхвърлен, заради  злоупотреби, консумиране на общински средства за стотици хиляди лв. без позволение от принципала на болничното заведение-Общинския съвет, и незачитане на решенията им.

Това е втори опит за отстраняването на доктор Данчо Гурдев от поста управител на здравното заведение, макар че той е на тази служба единствено от шест месеца. 
-->
Лекарят без управнически опит, който след специализация в частната УМБАЛ „ Пълмед “-гр. Пловдив, идва като претендент за поста на Управител в МБАЛ Велинград, през месец май 2022 оглави общинската болница. Много хора се съмняват дали не е пристигнал в града, изпълнявайки поръчка, да унищожи общинската болница. Макар да ръководи за малко, съгласно осведомени той успешно е упражнявал порочни противозаконни управнически практики в нея. Според тях точно и по тази причина Кмета на града е изискал предварителното му освобождение.

Злоупотребите на Гурдев  станаха и медийно притежание. Сред тях са построяването на нов кухненски блок към болничното заведение, макар, че Общинския съвет в града отхвърля финансирането. Без да разгласи наложителната социална поръчка Гурдев осъществя плана посредством компании, дали оферта на стойност 3 пъти над пазарните цени. Друга корист, която излезе на яве е за проект за създаване, монтиране и поддръжка на нова пожароизвестителна система в болничното заведение. Стойността на плана е 70 000лв., а такава система е била изградена в болничния комплекс преди 3 години когато бившето ръководство на лечебното заведение кандидатства за средства по европейска стратегия, по която са отпуснати и усвоени средства.

 

Заради неприятното финансово положение на лечебното заведение то бе подложено на одит, който показа по искане на Общинския съвет в града, на какво се дължат загубите му. В града се знае, че Гурдев постоянно не заплаща здравните осигуровки на чиновниците на болничното заведение, а за фантомните дипломи на лекари, които се употребяват за „ източване “ на средства от НЗОК излиза наяве даже от обществен зов на чиновници на болничното заведение, които през вчерашния ден разгласиха в писмо във фейсбук част от схемите на болничният управител.

От това по какъв начин Гурдев парадира с връзките си с политически партии и вмешателството им в ръководството на болничното заведение, през това по какъв начин в хирургичното и педиатрично поделение не се извършва минимума от лекари, до това по какъв начин лекари, близки до шефа не се явяват на работа, а в това време има подписани документи от тяхно име, с които се усвояват средства от НЗОК. В писмото си част от чиновниците на болничното заведение разказват и контракти с анестезиолози от гр.Пловдив, на които дипломите единствено се употребяват писмено, с цел да се прикрие неналичието на кадрови запас в болничното заведение. Всички за да не се спре финансирането й. Те приключват писмото с това, че с всяко свое деяние шефът е тласкал болничното заведение към банкрут и че неговите изявления, че лечебното заведение работи обикновено са скандални.

 

Един от визираните в писмото им лекари, доближен до Гурдев е хирург, който оперира под въздействието на алкохол. Именно той е бил началник на екипа, координиращ медицинските екипи в тази ситуация на умрялата родилка през декември 2022г. За същия е се разяснява, че взима като доближен на управителя 5-6-цифрена заплата.

Гурдев назначава на работа в болничното заведение даже личната си брачна половинка като механически секретар без тя да има нужната подготовка за заемането на длъжността.

В същото време обаче към този момент някогашният шеф на болничното заведение вместо да задържи фрагментите на болничното заведение подтиква гражданските контракти на външни за структурата експерти.

Подобен е случая с препращането на пациенти на общинската болница по специалностите ортопедия и кардиология към частната болница в Пазарджик МБАЛ „ Хигия “. Нейният притежател и шеф доктор Цветелина Спиридонова е взела участие като Председател на Комисията по желание на шеф на общинската болница, който конкурс Гурдев печели, с помощта на нея. Обществена загадка е, че тя е главния консултант на доктор Гурдев. В града се приказва, че това е и повода той да „ зарежда “ с пациенти частната болница, а самото лечебно заведение и неговите притежатели да имат упоритостта за приватизация на общинската велинградска болница.

Скъпоплатените лекари, които Гурдев държи на „ хранилка “ са били на място през днешния ден в залата по време на гласуването на точката за освобождението му от Общинския съвет. Един от тях е и доктор Веселин Радичев -акушер-гинеколог и брачната половинка му здравна сестра Калина Радичева. Двамата са работили в локалната частна болница, откъдето са били освободени поради злоупотреби и закононарушения. Сред тях са, че сестра Радичева нелегално е изнесла персонални данни посредством електронен автограф на доктор, с сензитивна съгласно Закона информация за имунизирани против коронавирус депутати от Политическа партия „ Възраждане “ и ги е предоставила за медийно притежание. За този си акт някогашната основна сестра на частната болница е била уволнена дисциплинарно и сега е подсъдима. Д-р Радичев пък е замерял с предмети Кмета на града по време на днешната сесия на Общинския съвет и го е обиждал, като присъстващите се съмняват дали не е бил под въздействието на алкохол или опиати.

С всички излезли нескрито обстоятелства решението на Кмета и Общинския съвет в града е безусловно целесъобразно. Управителят на МБАЛ Велинград беше освободен от поста, само че отново за сметка на българските пациенти и страна.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР